04
27
2010
--

Brad Whitford interjú

A Backstage Axxess friss, ma közzétett interjúja Brad Whitford-dal:

 

Kezdjük azzal, hogy már biztosan lefoglal a készülődés a közelgő koncertekre. Steven visszatért a csapatba, és masszív európai turnéra számíthatunk tőletek a nyáron. Hogyan sikerült elsimítani a konfliktust Steven és a csapat között?
 
Leültünk és tartottunk egy rövid megbeszélést. Steven közölte, hogy szeretne turnézni az Aerosmith-szel. Nekünk tetszett az ötlet. Tavaly még azzal állt elő, hogy nagy tervei vannak és ezt meg azt fogja csinálni. Nyilván meggondolta magát. Talán nem jöttek össze a dolgai. Fogalmam sincs. Leültünk és arra jutottunk, hogy a legjobb dolog, amit tehetünk, az az, hogy kiállunk a színpadra és zenélünk.
 
Mennyire gondoltátok komolyan a turnézást Steven nélkül? Tényleg tartottatok meghallgatásokat ez ügyben?
 
Nem, csak érdeklődtünk néhány embernél, akikről úgy gondoltuk, érdekelheti őket a dolog. Páran el is gondolkodtak rajta. Mondjuk nem túl sokan. Nem tudom, összejött volna-e ez az egész. Aerosmith-ként biztosan nem. Ezzel tisztában is voltunk. De ahelyett, hogy szétszéledünk a saját kis világunkba, úgy voltunk vele... nos, itt ez a jó kis banda, de egyikünk sem valami nagy énekes. Keressünk hát egyet és csináljunk valami újat. Mind nagyon izgattottak voltunk emiatt. Játszani akartunk. Zenészek volnánk, vágod? (nevet) Erről szólt ez az egész. Talán nem is működött volna.
 
Milyen a hangulat most a csapaton belül?
 
Mindenki tűkön ül. A hét elején kezdtük el a próbákat. Minden napot a stúdióban töltünk, próbáljuk felidézni a dalokat, na meg sokat jammelünk és írunk. Tegnap nagyon jól éreztük magunkat!
 
Vannak tervek az új CD-vel kapcsolatban?
 
Nagyon szeretnénk befejezni végre. Vagy háromszor nekiálltunk az elmúlt 5-6 évben, de egyszerűen nem akart összeállni. Vagy pedig valami miatt félbe kellett hagynunk az egészet, aztán meg úgy maradt. Ha ennek a turnénak vége, most úgy tervezzük, ismét nekiállunk. Szerintem előbb azt kell kideríteni, mindenki benne van-e.
 
Kész dalaitok vannak már? Milyen készültségi állapotban van a lemez, sok munkátok lesz még vele?
 
Sok kész vagy majdnem kész felvételünk van. Azt nem tudom, megtartjuk-e őket. Már úgy értem, rajta lesznek-e az albumon. Én a magam részéről azt szeretném, ha a nulláról nekilátánk újra. Írjunk új dalokat, és csak később nyúljunk ahhoz, ami már a fiókban van. Jobban szeretek friss ötletekkel indítani. Afféle új kezdet lehetne.
 
Jóllehet, ritmusgitárosként vagy ismert, több dalban is szólót játszol, mint például a Last Child-ban, a Nobody's Fault-ban és a Back In The Saddle-ben. Hogyan alakult ez így?
 
Szerintem ez az egészséges megközelítés. Joe és én mindig így csináltuk. Nagyon gördülékeny a kapcsolatunk. Nem agyalunk túl sokat a dolgokon. Vele könnyedén megy a jammelés és a dalszerzés. A stúdióban rögtön eldöntjük, ki mit fog játszani. Ahogy épp a legjobban szól.
 
40 éve játszol együtt Joe-val. Hogy vagytok erre képesek ilyen hosszú ideje?
 
Joe-val nincs nehéz dolgom. Jó srác, jól érzem magam vele. Sok közös van bennünk. Nem nagy dolog.
 
Melyik dalokat szereted a mai napig élőben játszani és miért?
 
Hmm? Sok nótát a 70-es évekből. Nekem azok az igaziak. Imádom hallgatni is őket, de hogy a sajátom és el is játszhatom, na az az igazi! Néhány ilyen klasszikus rockdalban, mint a Back In The Saddle, a Sick As A Dog vagy a Get The Lead Out, baromi jó kis riffek vannak.
 
Augusztusban a Fenway Parkban léptek a J. Gails Band-del, amire már garantált a teltház. Vannak terveitek további észak-amerikai koncertekre 2010-ben?
 
Igen, vannak.
 
Tehát várható bejelentés ez ügyben?
 
Aha.
 
Elárulsz erről valamit?
 
Uhh. Nem tudok túl sokat. Nem is láttam még a dátumokat. Talán majd pár nap múlva meglesem őket. Én úgy 20 és 40 koncert közé lőném be a számukat.
 
Mind Észak-Amerikában?
 
Így van, július végétől egészen szeptemberig. Valahogy így saccolnám.
 
Korábban dolgoztál egy szólólemezen. Szeretnéd ezt befejezni, és ha igen, mikor?
 
Valójában sosem jártam vele stúdióban. De folyton pofozgatom, amim van. Régi barátommal, Derek St. Holmes-szal is dolgozunk egy közös projekten. Johnny A.-vel együtt írunk dalokat, aki szintén régi haverom. Jammelünk és írogatunk. Reméljük, idővel elő tudunk állni valamivel, mert nagyon jó móka így együtt zenélni.
 
Lehet ebből egy új Whitford/St. Holmes album?
 
Talán. Azt nem tudom, ennek is ez lesz-e a címe. De hogy onnan ered a barátságunk, az biztos. Most igyekszünk még jobban megfűszerezni a dalokat. Johnny A.-t bevonni nagy ötlet volt! Nemrég meg Warren Haynes-szel dolgoztam együtt egy Tommy Bolan tribute lemezen, amit Greg Hanson producerrel készítenek. Ez afféle örömzene lesz, rengeteg eltérő stílusú gitárossal. Tommy több, mint húsz dalon dolgozott a halála előtt, de nem tudta befejezni őket. Warren-éknek valahogy sikerült megszerezni a felvételeket, és most vendéggitárosok bevonásával szeretnék befejezni az anyagot. Pár hete játszottam fel a saját részeimet, nagyon jól éreztem magam.
 
Mikor fog megjelenni?
 
Nem tudom. Velem kezdték a felvételeket, és jó sok gitárossal kell még egyeztetniük. Szóval még csak az elején járnak. Warren-nek valahogy időt kell szakítania rá az Allman Brothers, a Gov't Mule és a többi projektje között. De az ötlet remek és tuti jó kis lemez lesz!
 
Hogy kerültél kapcsolatba az Experience Hendrix turnéval?
 
John McDermott, a főszervező keresett meg. A legutóbbin már részt vettem, és most is örömmel mentem. Szó van néhány további koncertről is ősszel.
 
A két fiad is elkísért. Milyen érzés ez neked?
 
Fantasztikus ez az egész! Örülök, hogy ott lehettem. Mindenki remekül érezte magát. Szerintem az a kulcs, hogy senki sem a saját zenéjét játssza, így nincs rajtunk nyomás. Nincs más, csak Hendrix csodálatos dalai, amiket mindenki imád eljátszani. Nagyon jó a hangulat és nagyon jó ott lenni.
 
Gondoltad valaha, hogy egyszer majd a saját karikatúrád láthatod viszont egy olyan játékban, mint a Guitar Hero?
 
Nos tudod, a Simpson család és a különféle képregények után ez már nem ért olyan váratlanul. (nevet)
 
Mi a véleményed ezekről a játékokról?
 
Szerintem jópofák. Sok ismerősöm nagyon bírja őket. Bár lehetne egy kicsit valósághűbb, hogy jobban hasonlítson az igazi gitározásra. Jó lenne, ha ebbe az irányba fejlődne tovább, így nem csak szórakoztatna, hanem tanitana is egyszerre. Az ötlet maga nagyszerű, mert sok olyan kölyökhöz is eljut így ez a fajta zene, akik egyébként sosem hallgatnák. A srácok meghallanak egy Metallica vagy The Cult nótát, ami korábban nem érdekelte őket, most viszont megszeretik őket. Erre a játékok a legalkalmasabbak.
 
Mit várhatnak a rajongók tőled és az Aerosmith-től 2010-ben?
 
Nos, reményeim szerint mindazt, amit eddig is. Mindig igyekszünk maximumot nyújtani a koncerteken, és mindent kiadni magunkból. Azt hiszem, ezt képesek leszünk fenntartani. Mielőtt a legutóbbi turné félbeszakadt volna, szerintem jobban játszottunk, mint valaha. Sajnos Steven balesete betett nekünk. Abba kellett hagynunk. Én persze nem látom kívülről, de amikor ott állok a színpadon, néha szeretnék ott lenni a közönségben. Jó érzés ebben a bandában játszani. Igazi szenvedéllyel csináljuk, és reméljük, hogy a nézőknek is tetszik, amit látnak.
Írta: joeperry | Tags: Címkék: interjú brad whitford
| |

A bejegyzés trackback címe:

https://aerosmith.blog.hu/api/trackback/id/tr641956321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.)