02
09
2013

Küszöbön a Steven Tyler Törvény

Máris Steven Tyler Törvény néven emlegetik azt a szenátusi beadványt, melyet az Aerosmith frontembere Mick Fleetwood-dal, a Fleetwood Mac dobosával karöltve terjesztett be Hawaii államban. A beadvány precedenséül egy korábbi kaliforniai rendelkezés szolgál és célja, hogy távol tartsa a sajtót az ismert emberek magánéletétől.

"Mindenekelőtt szeretném kijelenteni, hogy hírességként bárhol is járunk, tudnak róla az emberek. Ezt nem tudjuk elkerülni és így is van rendjén, még ha időnként megőrjít is minket, de ahogy anyukám szokta mondani: te akartad, Steven" - fogalmazott az énekes a héten lezajlott szenátusi meghallgatáson Maui szigetén.

"Tisztában vagyunk vele, kik vagyunk és imádjuk a munkánkat, az pedig törvényszerű, hogy olykor negatív színben tüntetnek fel minket. Ezt el kell fogadnunk, hisz ezt az életet választottuk" - tette hozzá Fleetwood. "Mikor azonban mindezzel átlépik a magánéletünk határait - méghozzá a legszűkebben vett magánéletét -, az már mocskos egy dolog és ellentétben áll mindazzal,amit ezek a szigetek képviselnek."

tylerfleetwood.jpg
Steven Tyler és Mick Fleetwood a Maui meghallgatáson

A törvény lehetővé tenné, hogy az ismert emberek beperelhessék a sajtó képviselőit, amennyiben "támadó szándékkal" jelentetnek meg róluk a magánéletüket ábrázoló fotókat vagy videókat.

"Nyilvános helyeken mindez teljesen rendjén van - ezért nevezik nyilvánosnak. Ez itt Amerika, és Amerika szabad ország" - folytatta Tyler. "De mikor a saját kertemben sétálok vagy szeretném nyitott ablaknál megmosni a fogam és mások ezt lefotózzák, majd valami gúnyos kommentárral leközlik, az már nem fair."

"A cél, hogy felnyissuk az emberek szemét - nem helyes, mikor ezt csinálják, és Hawaii közösségének sem volna szabad teret engednie a dolognak. Nagy örömmel lépünk a nyilvánosság elé ezzel a témával" - tette hozzá Fleetwood.

Nehéz döntés előtt állnak ugyanakkor az illetékesek, hiszen a törvényjavaslat ellenkezik nemcsak az Amerikai Szabadságjogok Társaságának (ACLU) helyi rendelkezéseivel, de a Professzionális Újságírók Szövetségének (SPJ) irányelveivel is.

"Az ACLU számára mindig az az elsődleges szempont, hogy az adott beadvány nem sérti-e a biztonsághoz és a szabadsághoz való jogunkat" - fogalmazott Lauire Temple, az ACLU jogásza. "Mindennél fontosabb, hogy biztonságban és szabadon tudhassuk Hawaii lakosait és az ide látogatókat, de mindezt nem tehetjuk az Első Alkotmánykiegészítésben biztosított szabadságjogokkal ellentétben."

Stirling Morita, az SPJ Hawaii-i kirendeltségének elnöke hasonlóan nyilatkozott:

"Az a gond, hogy a beadvány továbbra is homályosan fogalmaz arról, pontosan mi az a személyes és családi szféra, amit szeretne megvédeni. Egyértelműen kellene tartalmaznia, milyen területen kívánja korlátozni a szabadságjogokat. Őszintén szólva nem is tudom, hogyan lehetne ezt megfogalmazni. Magam sem tudnám megtenni, de jelen formájában túl homályos ahhoz, hogy támogassuk és nem is tartom alkotmányosnak."

A meghallgatást vezető Kalani English szenátor szerint a törvény kizárólag a magánbirtokokra és egyéb privát helyszínekre vonatkozna, így nem lenne érvényben például a szigetek tengerpartján sem:

"Az Alkotmány kizárólag a hírek terjesztésének védelmét biztosítja. Jelen ügyben a kulcskérdés, hogyan juthatunk hozzá ezekhez a hírekhez - ezt a kérdést pedig nagyon körültekintően szabályoznunk kell, hogy senki érdeke se sérüljön a jövőben."

English szenátor hozzátette, a "magánszféra indokolt védelme" nem újonnan kreált fogalom, hanem létező elem a jogban, amit egyszerűen szeretne Hawaii-on is törvénybe iktatni.

Fleetwood maga 1973 óta rendszeresen látogatja a szigeteket, tíz éve pedig saját ingatlant is vásárolt Maui-n:

"Megtapasztaltam, hogy az aloha életérzése igenis létezik ezen a helyen, és bár lehet, hogy mindez elcsépelten hangzik, de valójában tipikus példája annak, hogy valamiképp megvédjük ezt az életérzést és valódi otthonná változtassuk Hawaii-t."

"Az ember azért vesz itt házat, hogy bejusson a paradicsomba - ha pedig szeretné is megtapasztalni mindezt, azt tiszteletben kell tartani" - tette hozzá Tyler.

A bizottság végül számos módosítással fogadta el a Steven Tyler Törvényt, melyek közül a legfontosabb, hogy pontosan definiálta, milyen helyszínek tartoznak a törvény védelme alá, így például a magánszemélyek otthona igen, de egy hotel már nem. Tyler-ék ugyanakkor még nem nyerték meg a csatát, hisz beadványukra előbb a Szenátusnak, majd a Képviselőháznak is rá kell bólintania, hogy életbe léphessen.

Forrás: Fox19

Írta: joeperry | Tags: Címkék: hírek steven tyler
| |

A bejegyzés trackback címe:

https://aerosmith.blog.hu/api/trackback/id/tr125071273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.)