07
03
2009
--

Tom Hamilton interjú

A News & Observer ma megjelent cikke a bandáról, benne egy érdekes beszélgetés Tom Hamilton-nal:

A legtöbb banda karrierjének csúcspontját egy teljes karriert átfogó lemezgyűjtemény, illetve a Rock and Roll Hall of Fame-be való beiktatás jelenti – ezt a két mérföldkövet az Aerosmith 1991-ben és 2001-ben érte el, ez pedig szép teljesítmény. Ami napjainkat illeti, manapság akkor számítasz valakinek, ha saját videójáték jelenik meg rólad.

Erre tessék, itt a Guitar Hero: Aerosmith, ami tavalyi megjelenése óta több, mint 1 millió példányban kelt el. A játék 41 Aerosmith nótát, és néhány őket inspiráló zenekar egy-egy dalát vonultatja fel, köztük a Kinks-szel, a Run-D.M.C.-vel és Joan Jett-tel. Afelől pedig megnyugtathatunk mindenkit, hogy a csapattagok maguk sem ódzkodnak a kipróbálásától.

„Igen, játszottam vele – közepes sikerrel” – meséli az Aerosmith basszusgitárosa, Tom Hamilton, akit Cape Cod-i nyaralójában értünk el. „Amikor megjelent, a klasszikus rock reneszánsza már a levegőben lógott. Manapság rengeteg fiatal kedveli a 60-as, 70-es évek zenéjét, amire magam sem számítottam. A hip-hop persze továbbra is erőtől duzzad, de az sem fiatal már. Sok srác keres valami új élményt. Irónikus módon az újdonságok nagy része a múltból jön.”

„Ami viszont a Guitar Hero-t illeti, nekem kissé körülményes” – teszi hozzá Hamilton. „Ahogy elkezdek játszani, megzavar a saját gitározásom, amivel ugye jóval többet foglalkozom. Most épp egy Logic nevű felvevő programmal ismerkedem. Mindig vonzott a technika. 11 éves koromban kaptam az első japán magnómat karácsonyra, és imádtam. Alig vártam, hogy felvehessem vele a haverok hangját, aztán cincogássá gyorsítsam az egészet.”

Megfontolt ember benyomását kelti, még így négy évtizednyi zenéléssel a háta mögött is, ami nem szűkölködött a hullámvölgyekben (élükön a 80-as évek eleji incidenssel, amikor felbomlott az eredeti felállás), és a csúcspontokban sem. Az Aerosmith a mai napig a legnagyobbak közt foglal helyet, idén nyáron pedig új turnéra indult.

Ha nem számítjuk a 2004-es feldolgozás lemezt, 8 év telt el az utolsó saját dalokat tartalmazó Aerosmith nagylemez óta. A setlist tehát jórészt a régi klasszikusokra támaszkodik, köztük 8 dallal az 1975-ös csúcslemez, a Toys In The Attic kilenc klasszikusából.

A banda örül ennek a lehetőségnek, még akkor is, ha Hamilton és társai talán már millió alkalommal előadták a Sweet Emotion c. dalt. A közönség reakciója mégis elegendő indok arra, hogy folytassák.

„Sokat számít a pozitív visszhang a közönségtől” – mondja Hamilton ezzel kapcsolatban. „Mindig az a célunk, hogy maximális energiával játsszunk. Ebben a mai napig nem változtunk semmit.”

Az Aerosmith új nagylemezzel is készül, ám ez 2010 előtt aligha kerülhet a polcokra. A csapat Brendan O’Brian producerrel dolgozik együtt, a stílus pedig borítékolható: blues-rock gitárok némi pop-metál ízzel, plusz szaftos dalszövegek az élet napos oldaláról, Steven Tyler senkivel össze nem téveszthető torkából.

„Bőven van miből merítenünk, néhány nóta majdnem kész van már, a többi is ígéretes, de azokkal lesz még munkánk. Tavasszal volt néhány szabad hónapunk, ezért döntöttünk úgy, hogy összeülünk, hadd lássuk, mi sül ki belőle. Úgy 10 dalt majdnem be is fejeztünk, de akkor Steven ágynak esett. Ezzel el is dőlt, hogy el kell halasztanunk a befejezést a turné utánra. Úgyhogy talán jövőre.”


Az egészségügyi problémák Hamilton-t sem kímélték az elmúlt években, például torokrákja miatt kellett kihagynia a csapat turnéját 2006-ban. Szerencsére teljesen felépült és most, 57 évesen, jó formában érzi magát. És mint mondja, ez elegendő motivációt biztosít neki és csapattársainak a folytatásra.

„Minden pillanatot ki akarunk használni. Folyton új dolgok bukkanak fel, különösen technológiai téren. Emlékszem, mikor az MTV berobbant, a banda gyakorlatilag vegetált. Arra gondoltam, ki fogunk maradni ebből az egészből, szörnyű érzés volt. De aztán szerencsésen alakultak a dolgok, újra összeálltunk és csináltunk pár frankó lemezt. Manapság pedig ott a digitális technika és az Internet közvetlensége. Megteheted, hogy feljátszol valamit, aztán még aznap meg is osztod másokkal.”


„A rajongók mindig emlékeztetnek, hogy hallani akarnak minket” – teszi még hozzá. „Mi odafigyelünk erre, ezért is akarunk turnézni. Meg akarjuk mutatni, hogy még mindig itt vagyunk. Nem hinném, hogy bárkit közülünk a visszavonulás gondolata foglalkoztatna.”

Ami a turné körüli mizériát illeti, egyelőre vasárnapig halasztották el a koncerteket, bízzunk benne, hogy a kedd estit már megtartják, már csak azért is, mert akkorra ígérték Brad visszatérését...

Írta: joeperry | Tags: Címkék: interjú tom hamilton
| |

A bejegyzés trackback címe:

https://aerosmith.blog.hu/api/trackback/id/tr481225426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.)