04
29
2011
--

15 ütős tény Joe Perry-ről

A Gibson.com összeállítása:

1. Perry családja apai ágon a Portugáliához tartozó Madeira szigetéről származik. Nagyapja Pereira-ról Perry-re változtatta a családnevét, mikor az Egyesült Államokba érkezett. Anyai ági ősei az olaszországi Nápolyban éltek.

2. Perry kisgyerekként tengerbiológus szeretett volna lenni. Tinédzserként később egy Bostoni zsinagógában és egy The Anchorage nevű jégkrémüzletben is dolgozott gondnokként. Steven Tyler itt gyakori vendég volt (a jégkrémüzletben, nem a zsinagógában).
 
3. Akárcsak B.B. King, Glenn Frey, Noel Gallagher, Duane Allman és Rik Emmett, Perry is balkezesként tanult meg jobb kézzel gitározni, nagyjából hat éves korában. A Premiere Guitar-nak így nyilatkozott erről: „A nagybácsikámnak volt egy saját készítésű négyhúros hangszere, olyasmi, mint egy ukelele. Durván begurult volna, ha ukelelének hívom, de tényleg úgy nézett ki. Nyaranta mindig portugál népdalokat játszott rajta, és nekem is megengedte, hogy pengessem. Addig fűztem a szüleimet, míg végül kaptam egy akusztikus gitárt. Járt hozzá egy 45-ös hanglemez is, ami megtanított behangolni, lefogni, ésatöbbi. Ez talán 1961-ben vagy '62-ben történhetett - tuti még azelőtt, hogy a Beatles felbukkant. Vettem egy könyvet, abból tanultam meg az akkordokat. Sose jártam tanárhoz.”

4. Az Aerosmith korai időszakában a rajongóikat Kék Hadsereg néven kezdték emlegetni, mert előszeretettel viseltek farmer inget és nadrágot.

5. Az 1977-es Draw The Line turnén meggyűlt a baj a közönséggel: valaki egy petárdát dobott a színpadra a Philadelphiai Spectrum-ban, amely Perry-t és Tyler-t és megsebesítette.

6. 1979-ben jól futott a zenekar szekere: a Van Halen, Ted Nugent, az AC/DC és a Foreigner felvezetésével turnéztak. Cleveland-ben egy színpad mögötti veszekedés alkalmával Perry későbbi felesége egy pohát tejet vágott a basszeros Tom Hamilton nejéhez. Perry nem sokkal ezután kilépett a zenekarból. A magával vitt dalokból állt össze az első saját lemeze, a Let The Music Do The Talking (1980), melyet már Joe Perry Project néven adott ki.

7. A Let The Music Do The Talking-ból nagyjából negyedmillió példány talált gazdára, ám a további lemezek, az I’ve Got The Rock N’ Rolls Again (1981) és a Once A Rocker, Always A Rocker (1983) már korántsem fogytak ilyen jól. Perry 1984-ben visszatért az Aerosmith-be, ám ötéves távollétének köszönhetően jelenleg ő a zenekarban legrövidebb időt eltöltő tag.

8. Perry előszeretettel használ hathúros basszust és bariton gitárokat. Az Aerosmith Back In The Saddle, Combination és Draw The Line c. dalai mind hathúros basszusra épülnek; a King Of The Kings basszusszólóját pedig egy Gibson EB-6-on játszotta fel a Once A Rocker, Always A Rocker c. Joe Perry Project lemezre. A Back In The Saddle-ről Perry így nyilatkozott: „Peter Greent hallottam először hathúros basszusgitáron játszani, én ugyanis korábban sosem használtam ilyet. Ő egyfajta jammelést adott elő rajta. Így szereztem tudomást a hangszerről. Rájöttem, hogy jó móka lenne élőben játszani vele. Remekül szólt és nem tudtam senki másról, aki ilyesmivel próbálkozott volna. Megírtam a Back In The Saddle-t, így aztán máris alkalmam nyílt használni élőben is.”

9. Perry Les Paul-szeretete nagyrészt a Brit Invázió gitárosainak köszönhető: Jeff Beck, Eric Clapton (The Yardbirds), és persze Peter Green (Fleetwood Mac), aki a ’60-as években gyakran fellépett a Bostoni Tea Party rock klubban. Jóllehet nagy rajongója Green-nek, Perry szerint Jeff Beck „a világ legjobb gitárosa”. 2007-ben elmesélte az Ultimate Guitar-nak, hogy nem sokkal korábban látta őt élőben: „Úgy tíz méterre álltam tőle, és lenyűgözött, ahogy szinte parancsol a hangszerének. Szerencsés vagyok, mert többször találkozhattam vele az évek során. Egy kivételével az összes turnéján ott voltam a legelső Jeff Beck Group-tól kezdve. A mai napig szenzációs.” 

10. Joe Perry imádja a névre szóló Les Paul-jait. A ’70-es évek óta rengeteg típust használt, Juniort, Standard-et és Custom-ot egyaránt. A ’90-es években a Gibson elkészítette első névre szóló Les Paul-ját, melyet 2004-ben a Joe Perry Boneyard Les Paul követett. Az Epiphone is készített egyet, melyre ugyanazok a Burstbuster pickup-ok kerültek, mint a Gibson modellre. „Nem sokat változtak” – meséli Perry a gitárokról. „Szerintem egy Les Paul önmagában is annyira közel áll a tökélyhez, amit már nemigen lehet fokozni. A Gibson már megalkotta a csúcsgitárt.” Perry gyakran használja a Boneyard gitárt a Dream On c. dalban.

11. Valaki a Boneyard-ot említette? Perry a 2000-es években dobta piacra saját csípős szószát Boneyard Brew néven. Napjainkra a Rock Your World névre hallgató csípős szósz termékcsalád komoly vállalkozássá nőtte ki magát. Perry szerepelt már főzőműsorokban és imád csípős ételekről beszélni. Érdekel Joe Perry kedvenc receptje? Hát persze, hogy érdekel!
 
Joe Perry csirkés quesadilla-ja, ahogy a Bostoni és a Dublini Hard Rock Cafe-ban tálalják:
 
Hozzávalók 4 személyre:
 
felkockázott, grillezett csirkemell
2/3 csésze felkockázott, grillezett ananász
4 teáskanál Joe Perry’s Mango Peach Tango csípős szósz
2 teáskanál olivaolaj
8 darab 25 centis tortillalap
1 teáskanál őrölt chili
2 csésze reszelt Monterey Jack sajt
 
Egy kisebb edényben összekeverjük a csirkét, az ananászt és a csípős szószt. Addig keverjük, míg minden darabot jól beborít a szósz. A tortillalapok egyik oldalát megkenjük olivaolajjal, majd az olajos felükkel lefelé egy jókora serpenyőbe fektetjük őket. Finoman meghintjük őket őrölt chilivel, aztán minden lap egyik felére rászórunk 1/8 csésze reszelt sajtot. Ráhalmozzuk a csirkés-ananászos keveréket, majd megszórjuk újabb 1/8 csésze sajttal. A tortillákat félbehajtjuk, konyhai lapáttal finoman elsimítjuk a tetejüket. Az aljukat aranybarnára sütjük, majd fordítás után a másik oldalukat is. Avokádómártással, tejföllel és ananászos salsa szósszal tálaljuk.


12. Közel 600 gitárja közül Perry kedvence saját „Billie” Gibson Lucille-je, amely nem más, mint egy fehér Gibson Custom Shop Lucille modell, melyre Joe feleségének, Billie-nek a portéjét festették. Perry így nyilatkozott róla a Musicradar.com-nak: „Szokatlan, mert nem csak remekül néz ki, de remekül is szól, valódi igásló. Stúdióban és élőben is használom. Ráadásul ez a legegyedibb gitárom, hisz nincs belőle még egy az egész világon. Ő is gyönyörű, a gitár is gyönyörű – hogy is nézhetnék ki rosszul, ha rajta játszom?”

13. Perry volt az első vendégfellépő egy KISS koncerten. Egy pár Paul Stanley csizmában lépett színpadra a Shrutter c. dalban Oklahoma City-ben, 2003 decemberében. Perry korábban játszott már Gene Simmons 1978-as, cím nélküli szólólemezén.

14. 2002-ben alighanem sok Aerosmith rajongó zúgolódott Eminem Sing For The Moment c. dala hallatán, az ugyanis erősen hasonlított egy klasszikus Aerosmith dalra, a Dream On-ra. Perry-nek viszont tetszett az ötlet és beszállt: ő maga játssza a szám végi gitárszólót. Saját szavaival: „Remek érzés. A dal új formában él tovább.”

15. Hagen-re, a Joe Perry Project legújabb énekesére Joe felesége, Billie bukkant rá Youtube böngészés közben. Az asszony közbenjárására Joe végül felhívta Hagent, mialatt az Aerosmith-szel egy Rock And Roll Hall of Fame beiktatáson vett részt. Egy héttel később Perry-nek megvolt az új énekese, Hagen csillaga pedig emelkedni kezdett.
Írta: joeperry | Tags: Címkék: joe perry
| |

A bejegyzés trackback címe:

https://aerosmith.blog.hu/api/trackback/id/tr452864248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.)