12
11
2009

A "hatodik" Aerosmith tag

Russ Irwin neve sokatoknak így elsőre talán semmit sem mond, jóllehet az utóbbi bő évtizedben gyakorlatilag minden egyes Aerosmith koncerten elhangzik a neve. Az 1997-es Nine Lives világturné óta Russ ugyanis a zenekar állandó turnébillentyűse, akinek a játékát ilyenformán szinte minden dalban hallhatjuk annak ellenére, hogy képernyőre alig-alig kerül. Az egyetlen kivételt legtöbb esetben a Stop Messin’ Around c. nóta jelenti, amiben rendre elereszt egy-egy ízes zongoraszólót, afféle jutalomjátékként, és ilyenkor Joe is felkonferálja őt a közönségnek (ahogy többek között a blogon is bemutatott You Gotta Move DVD-n is megleshető). Mivel Russ az egyetlen olyan állandó zenész az Aerosmith-ben, aki hivatalosan nem tagja a bandának, úgy érzem, megérdemel annyit, hogy egy bejegyzés erejéig bemutassam nektek.

Russ karrierje a 90-es évek elején kezdődött, amikor Phil Ramone sikerproducer szárnyai alatt leszerződött az EMI kiadóóriás leányvállalatához, az SBK Records-hoz. Ramone akkoriban olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Billy Joel vagy Paul McCartney, vagyis igen jó kezekbe került a fiatal Russ. Első (és máig egyetlen), cím nélküli szólólemeze 1991-ben jelent meg, és bár az új előadókat felvonultató Billboard Heatseekers listán egészen a 28. helyig kapaszkodott fel, egy dal kivételével nem lett kiugró siker. Ez a dal a másodikként kimásolt kislemez, a My Heart Belongs To You c. líra lett, amely a 28. helyig jutott a slágerlistán.

A lemezt a Roxette előzenekaraként próbálta népszerűsíteni, de az eladások elmaradtak a várttól, így Russ félretette szólókarrierjét és 1994-ben csatlakozott a Tears For Fears nevű angol rockbanda énekeséhez, Curt Smith-hez, akivel megalapították a Mayfield nevű formációt. Ez a banda szintén nem hozott kiugró sikert, jóllehet a kritikusok elismerően nyilatkoztak róluk. Mégis fontos állomásnak bizonyult ez Russ életében, hisz itt figyelt fel rá az Aerosmith, akik induló Nine Lives turnéjukhoz kerestek épp billentyűst (érdemes megemlíteni, hogy Russ előtt, a Geffen-érában nem kisebb név foglalta el a posztot, mint Thom Gimbel, a Foreigner jelenlegi ritmusgitárosa).

Az Aerosmith gépezetébe végül olyannyira jól sikerült beilleszkednie, hogy azóta is minden turnén számítanak rá, de emellett egyre elismertebb a munkássága dalszerzőként és producerként is, hisz olyan nevekkel dolgozott együtt az elmúlt évtizedben, mint a Scorpions és Meat Loaf, de írt dalt az imént említett Foreigner idei visszatérő lemezére is (amit egyébként melegen ajánlok mindenkinek, kiváló korong). Érdekesség még, hogy az Aerosmith mellett segítette már ki turnén Bryan Adams és Sting zenekarát is.

Russ tehát még manapság is aktív zenész/dalszerző/producer, egy igazi színes egyéniség, akinek mindig örömmel hallgatom a játékát az Aerosmith koncertjein. A pletykák szerint egyébként a ki tudja, mióta készülő új stúdiólemezre ő is írt néhány dalt Tyler-ékkel, így könnyen elképzelhető, hogy hamarosan már Aerosmith dalszerzőként is találkozhatunk a nevével, megérdemelné.

Russirwin.com
Myspace.com/russirwin2

Írta: joeperry | Tags: Címkék: russ irwin
| |

A bejegyzés trackback címe:

https://aerosmith.blog.hu/api/trackback/id/tr191590485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rocklud 2009.12.11. 17:08:30

Ez jó ötlet volt! :)

Blog.hu Sablonok (Népkert Kft.)